Toen ik in 2011 begon met Kattenoppas Bennekom, heb ik bewust gekozen voor de naam Kattenoppas en niet Dierenoppas. Wanneer iemand een professional inschakelt voor het oppassen op zijn dieren, wil je dat deze persoon ook de juiste kennis heeft en voldoende ervaring met de te verzorgen dieren. Hoewel ik zelf veel verschillende huisdieren heb gehad, heb ik mij de laatste jaren vooral verdiept in de verzorging, de gezondheid en het gedrag van katten. Het was voor mij dan ook logisch om mijzelf aan te bieden als kattenoppas en niet als dierenoppas. Al snel werd echter duidelijk dat er ook veel mensen op zoek waren naar oppas voor hun konijnen, kippen, cavia’s en andere huis- en tuindieren. Veel mensen in mijn woonomgeving hebben niet alleen een kat, maar ook andere dieren. Het duurde dan ook niet lang voordat ik gekko’s, een kameleon, gerbills en ratten ging verzorgen. Uiteraard verdiep ik mij voor de oppasperiode goed in de verschillende diersoorten en heb ik inmiddels een netwerk van andere dierdeskundigen die ik om advies kan vragen wanneer ik zelf twijfel over het gedrag of gezondheid van het te verzorgen dier.

 

Na katten zijn het vooral konijnen die ik verzorg. Ik heb het geluk gehad dat ik stage heb gelopen bij een dierenartspraktijk waar veel kennis is van konijnen en daar heb ik dan ook heel veel geleerd over deze diersoort. Veel konijneneigenaren hebben zich daarnaast goed verdiept in wat een konijn nodig heeft qua voeding en leefomgeving. De verzorging van konijnen gaat dan ook meestal prima… meestal.

Hoewel ik niet snel onder de indruk ben van een diersoort of individueel dier, is er een konijntje die behoorlijk respect heeft weten of te dwingen bij mij. Hij is naar de eigenaren toe heel lief en ook andere mensen laat hij meestal wel met rust, maar zodra ik in de buurt kom wil hij mij het liefst ver uit de buurt hebben. Hij gromt, krabt en rent op mij af als ik maar iets te veel in de buurt kom.

 

Erman woont samen met zijn vriendin Vlekkie niet ver bij mij vandaan. Ze hebben als de eigenaren thuis zijn de gehele tuin tot hun beschikking en ook hun hok met ren is heel erg ruim. Ze worden goed verzorgd, krijgen uitstekende voeding en zoeken elkaars gezelschap graag op. Ze redden zich prima, maar het voer komt niet vanzelf naar ze toe en ook het hok dient regelmatig schoongemaakt te worden. Als de eigenaren op vakantie zijn, neem ik deze taken van ze over.

 

Hoewel Erman mij dus niet erg mag, neem ik het hem niet kwalijk. Een konijn is een prooidier en ik neem verschillende luchtjes met mij mee. Ik verzorg katten en honden en die kunnen een potentieel gevaar zijn voor konijnen. Daarnaast betreed ik zijn territorium, dus hij mag best laten weten dat hij het daar niet mee eens is. Ik moet dus wat creatief zijn wanneer ik Erman en zijn vriendin kom verzorgen. Door een bezem tussen hem en mij in te houden zorg ik voor wat afstand en wanneer ik het eten in het hok neerzet zorg ik dat hij ergens anders in de tuin wat afleiding heeft. Het schoonmaken van het hok is soms wat lastiger. Ik kan in het hok staan (zo groot is het!) en moet snel de deur sluiten, voordat Erman doorheeft dat ik in zijn hok sta. Dat werkt goed… maar dan moet ik uiteraard wel de deur achter mij sluiten. En dat ging een keer mis. Het was weer tijd om het hok schoon te maken. Het stro en de bodembedekking vervangen, het uitgegraven zand weer terug in de zandbak doen, de toiletten verschonen, bakjes afwassen en de hooiruiven bijvullen. Erman heeft al een paar keer afkeurend bij het hok gestaan en wil graag naar binnen. Ik ben bijna klaar en hoef alleen nog even de vloer te vegen. Ik kijk waar Erman is, maar zie hem niet. Ik open de deur en pak de bezem, stoffer en blik. Ik veeg het zand bij elkaar en ga door mijn knieën om met stoffer en blik het laatste zand op te vegen. Terwijl ik gehurkt op de grond zit voel ik plotseling een steek in mijn billen en zie Erman wegschieten. Ik had het hok niet goed dichtgedaan en Erman was naar binnen gegaan en zag kans om mij in mijn billen te bijten. Gelukkig hebben we het hier over konijnentandjes en niet die van een krokodil, maar die tandjes zijn nog best scherp. Bij thuiskomst ontdekte ik dan ook dat zijn tanden door mijn spijkerbroek waren gekomen en ik een afdruk van twee tanden in mijn billen had staan. Achteraf kan er wel om lachen en de eigenaren ook toen ik het verhaal vertelde. Ze waren wel even bezorgd of ik de konijnen nog wilde verzorgen, maar dat is uiteraard geen probleem. Een dier met karakter, daar houd ik wel van en een beetje uitdaging maakt mijn werk alleen maar leuker.

 

Helaas is Erman in de zomer van 2022 overleden.